Vse kakovostne sestavine te jedi so kupljene v HOFERju

avtor hita hood burger

Gyros n'roses

1,5 ur • 0,70 €

Sestavine za 4 osebe

gyros žepki

240 g
testa za pizzo Cucina Nobile

tzatziki omaka

100 g
grškega jogurta Lyttos (10%)
1 g
sesekljanega domačega česna
žlica
bio grškega oljčnega olja Kloster Toplou
žlica
limoninega sok
žlica
rdečega vinskega kisa Lomee
ščep
tradicionalne morske soli Piranske soline
ščep
popra Le Gusto
4 listi
sveže mete
polovica
kumare

popečena čebula in sir za žar

1
čebula
žlica
bio grškega oljčnega olja Klopster Toplou
ščep
tradicionalne morske soli Piranske soline
ščep
popra Le Gusto
100 g
sira za žar Milfina

solata

80 g
paradižnika
polovica
kumare
60 g
ledenke

navodila za pripravo

GYROS ŽEPKI

Zapakirano testo pustimo odležati na sobni temperaturi cca 1 uro, nato ga odvijemo in raztegnemo po površini. Testo z nožem po dolžini in širini zrežemo na 4 dele. Površino in testo rahlo pomokamo, nato pa vzamemo en odrezan kos, ga prepognemo čez daljšo stranico in poravnamo vse robove. Površino žepka rahlo pomokamo in z valjarjem sploščimo na 3- 4 mm debelo testo. Testo spečemo na srednje vročem žaru ali na ponvi ob srednje visoki temperaturi. Na eni strani ga pečemo, dokler se ne pojavijo prvi manjši mehurji (cca 1 min). Testo obrnemo in popečemo na drugi strani, dokler se ne napihne v žepek. Pečene žepke takoj shranimo v zaprto posodo, ali pa jih ovijemo v kuhinjske krpe, da ostanejo mehki. Žepke lahko tako pripravimo vnaprej, lahko pa jih tudi več hkrati pečemo v pečici. Pred samim serviranjem žepek popečemo na vročem žaru cca 15 sekund na vsaki strani, da se zopet napihne. Nato ga prerežemo na pol tako, da dobimo 2 žepka.

TZATZIKI OMAKA

Kumaro olupimo, prerežemo po dolžini in s čajno žlico postrgamo ven semena. Kumaro naribamo na strgalniku v jušni krožnik, nasolimo, premešamo in pustimo stati vsaj 10 minut. Nato kumaro preložimo v fin cedilnik in jo dobro speremo z vodo (voda naj teče vsaj pol minute), da odstranimo odvečno sol. Kumare z žlico stisnemo ob rob cedilnika, da jo popolnoma ožamemo. Medtem ko kumara stoji, v posodi zmešamo grški jogurt, stisnjen česen, oljčno olje, limonin sok in vinski kis. Po okusu dodamo ščep soli in popra. Dodamo še nasekljano meto (namesto mete lahko uporabimo tudi sveži koper), nato pa jogurtovi mešanici dodamo še ožeto kumaro. Dobro premešamo in v zaprti posodi shranimo v hladilnik.

POPEČENA ČEBULA IN SIR ZA ŽAR

Čebulo olupimo, prerežemo po dolžini čez pecelj in vsako polovico narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejmo oljčno olje na srednji temperaturi, dodamo čebulo, ki jo posolimo in popopramo, da se hitreje razpusti. Čebulo pečemo približno 10 minut. Na vročem žaru popečemo rezine sira za žar, da dobijo rjavo skorjico (cca 1 minuto na stran). Sir razrežemo na kocke in jih pomešamo s pečeno čebulo.

SOLATA

Paradižnik in kumaro narežemo na kocke, liste solate pa narežemo na trakce. Vse skupaj premešamo.

 

KAKO JED POSTREŽEMO?

Hitro popečen gyros žepek znotraj pomažemo z žlico tzatziki omake, dodamo žlico sveže zelenjave, žlico sira in čebule ter tzatzikija. Postopek »treh žlic« ponovimo še enkrat, da ima vsak gyros žepek po dve žlici sveže zelenjave, sira s čebulo in tzatziki omake.

Sestavine, uporabljene v receptu