VEGESNED

Recept

Tereza Poljanič

“Zame je idealen Top Dog svež, zdrav in tak, da se z njim lahko pocrkljamo.”

Sestavine za 4 osebe

  • 4 pšenične štručke Okus podeželja

Veganska bacon slanina

  • 1/2 jajčevca
  • 4 oljčnega olja MINOS
  • 2 javorovega sirupa NATUR AKTIV
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 ščep dimljene paprike
  • 1 ščep čilija v prahu
  • 1 ščep česna v prahu
  • 1 ščep popra LE GUSTO
  • ščep soli

Dimljeno korenje

  • 4 koreni
  • 125 ml sojine omake
  • 125 ml vode
  • 4 jabolčnega kisa LOMEE
  • 2 žlici domače BBQ omake
  • 2 žlici javorovega sirupa NATUR AKTIV
  • 2 žlički sladke paprike v prahu
  • 2 žlici paradižnikovega koncentrata CARLONI
  • 2 skodelici vode

Veganska BBQ omaka

  • 1/2 bele čebule
  • 4 stroki česna
  • 150 ml paradižnikovega koncentrata CARLONI
  • 400 g paradižnika v koščkih
  • 80 ml jabolčnega kisa LOMEE
  • 60 ml melase
  • 45 g datljev HAPPY HARVEST
  • 120 ml Vode
  • 1 žlička blagega čilija v prahu
  • 1 žlička dimljene paprike
  • 1/2 žličke sladke paprike
  • ščep popra LE GUSTO
  • ščep soli

Dodatki

  • 20 g kislega zelja GARTENKRONE
  • 20 g bio majoneze Tereza`s Choice (limona & česen)
  • 30 g zelene mehke solate
  • 10 g ocvrte čebule
  • 12 g gorčičnih semen

Navodila za pripravo

NAVODILA ZA PRIPRAVO VEGANSKE "BACON" SLANINE IZ JAJČEVCA

Pečico segrejemo na 110 °C. Jajčevec razrežemo na daljše tanjše kose – biti morajo zelo tanki, okoli 3 mm debeline. Nato pripravimo marinado, tako, da zmešamo oljčno olje, javorjev sirup, sojino omako, dimljeno papriko, čili v prahu, česen v prahu ter ščep soli in popra. Na peki papir postavimo narezan jajčevec in ga s čopičem premažemo po vsaki strani. Pečemo 20 – 30 minut, dokler ne postane hrustljav in lepe rjave barve. Če je potrebno, povišamo temperaturo na 120 °C in pečemo še 5 minut. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se malce ohladi. Jajčevec lahko hranimo v hladilniku v zaprti posodi do 5 dni.

NAVODILA ZA PRIPRAVO DIMLJENEGA KORENJA

V srednje veliki ponvi zmešamo vse sestavine. Dodamo olupljeno korenje in zavremo. Zmanjšamo na srednjo temperaturo in kuhamo 8–10 minut, odvisno od debeline. Odstavimo in pustimo stati še 15–20 minut. Korenje odstranimo iz tekočine in ga popečemo na ponvi, dokler ne porjavi.

PRIPRAVA VEGANSKE BBQ OMAKE

Čebulo karameliziramo. Dodamo narezan česen, da zadiši. Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat, pokuhamo, nato dodamo preostale sestavine. Pustimo, da zavre na srednje velikem ognju. Nato zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo in kuhamo 30 minut, občasno premešamo. Po 30 minutah odstavimo in pustimo vsaj 10 minut, da se ohladi. Prelijemo v mešalnik in zmiksamo do gladkega.

KAKO JED POSTREŽEMO?

Pšenično štručko prerežemo po sredini in najprej dodamo mariniran korenček, ki ga obložimo s popečenimi rezinami jajčevca in kislim zeljem, dodamo solato in čebulo ter prelijemo z vegansko majonezo in vegansko BBQ omako. Na koncu dodamo še malce gorčičnih semen.

Uporabljene top sestavine